Volg mij  twitter-16x16  linkedin-16x16  facebook-16x16

Omgangsbemiddeling

Wees niet bevreesd voor een langzame vooruitgang; wees alleen bang voor stilstand.

Omgangsbemiddeling

Bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, moet het ouderschap op een andere manier vorm gegeven worden, de zogenaamde ouderschapsreorganisatie.

Kinderen en scheiding

Voor kinderen tot ca. 16 jaar is het scheiden van ouders bijna altijd een crisis.
Al het vanzelfsprekende verdwijnt. De ouders bepalen, de kinderen scheiden mee.
Als de ruzies doorgaan na het scheiden, is dat zeer schadelijk voor de kinderen.

Hulp

Omgangsbemiddeling, waarbij onder leiding van de mediator goede afspraken gemaakt worden over alles rond de kinderen, helpt.
Ook wanneer de scheiding al (veel) eerder is uitgesproken en het ‘collegiaal ouderschap’ niet of niet goed loopt.
De mediator helpt de ouders op collegiaal niveau met elkaar te communiceren. Zodat er rust komt voor de kinderen. En de kinderen weten dat de ouders beschikbaar zijn wanneer zij ze nodig hebben.

Werkwijze

Met behulp van een formulier wordt stilgestaan bij alle onderwerpen rond de kinderen. Variërend van wat de ouders belangrijk vinden voor hun kinderen tot hoe straks de verjaardagen gevierd gaan worden. Zodra de ouders het hierover eens zijn, vraagt de mediator de gemaakte afspraken te bespreken met de kinderen. Hoever daarbij in detail getreden wordt, is uiteraard ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voor de kinderen is het belangrijk dat zij ook een stem in het geheel hebben.
Ter voorbereiding op dit gesprek kan dit formulier gebruikt worden.

Voordeel

Door de mediation verbetert de communicatie tussen de ouders. Hierdoor kunnen de gemaakte afspraken beter nagekomen worden. Wanneer het ouderschap met inbreng van alle betrokkenen is gereorganiseerd, komt er rust. Zowel voor de ouders als voor de kinderen. Ook verbetert de band tussen ouders en kinderen.

Voorwaarde

Mediation werkt enkel wanneer de ouders bereid zijn samen op zoek te gaan naar oplossingen. Wanneer één van de ouders overweegt een rechtszaak aan te spannen, is het belangrijk te weten dat de rechter in deze gevallen vaak mediation adviseert.

Anders Opgelost, een àndere aanpak van problemen.

MfN registermediator