Volg mij  twitter-16x16  linkedin-16x16  facebook-16x16

Twitter feeds

04 april 2022 DinyVeldhuisen: RT @ivledder: Start pilot digitaal procederen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maa… 43 days ago from Twitter Web App

Een-trainingsdag-met-de-paarden

Hadé en ik zijn ruim tevoren op de locatie waar we aan de slag gaan met de deelnemers aan onze training voor mediators en andere professionals met de paarden.

Al doen we dit al jaren, een prettige spanning vooraf is er altijd. Wat zal de dag brengen?

Een trainingsdag

Eén voor één arriveren de deelnemers. We gaan aan de slag na koffie of thee met wat lekkers en een korte uitleg. De paarden staan al naar ons te kijken als we aan komen lopen bij de buitenbak.

Het begin

Bij de eerste oefening blijkt al snel hoeveel er tevoorschijn gekeken wordt als het eerste paard uit de wei gehaald wordt. ‘Hij heeft er zin in’, ‘hij is vrolijk’ of andere interpretaties. Maar zijn het ook feiten?

Hadé doet een oefening voor met het paard. Een makkie, toch?

In het echte werk blijkt het toch niet zo eenvoudig te zijn een paard in beweging en ook nog de kant op te krijgen waar je heen wilt. Contact is er wel, zien ook de mensen aan de bakrand. Maar hij verzet geen poot, pardon been. Wat gebeurt er?
Het paard, gevoelig reagerend op de non-verbale signalen, reageert eerlijk en direct: ik wacht op wat jij wilt.

Feedback
Je leert effectief wanneer je goede, eerlijke feedback krijgt van anderen. Je krijgt daardoor inzicht in je handelen en het effect daarvan. Dit is algemeen bekend! Maar…… feedback geven is ook mensenwerk. Goed feedback geven is voor veel mensen best lastig. Hoe zeg je eerlijk en oprecht je mening zonder de ander te kwetsen? En ervaar jij als ontvanger onbevooroordeelde feedback?

Kuddedieren
Paarden zijn kuddedieren. Ze zijn gericht op elkaar en staan voortdurend in verbinding. Elk dier kan immers signaleren dat er iets niet in haak is. Zit daar een leeuw achter de struiken?
Tijdens de training vormt de elke deelnemer voor zich een kudde met het paard. Het paard spiegelt als het ware een meer onbewust deel van de deelnemer. Met andere woorden, je krijgt feedback zonder enig oordeel. Een geweldige manier van feedback krijgen die de deelnemer grote stappen vooruit kan helpen.

Meerdere rondes
Tussen de twee rondes en achteraf wordt geëvalueerd met alle aanwezigen, want ook de mensen aan de kant hebben een actieve rol. Zij zijn in staat de lessen op zichzelf toe te passen, waarmee het ook voor hen zeer waardevol is.

Even terug naar deze trainingsdag
Waar het voor de ene deelnemer een enorme kick was om het paard in beweging, ja zelfs in galop te krijgen, boekte een andere deelnemer een overwinning op zichzelf door bij het paard in de bak te gaan en het vrijuit te knuffelen. Er is gelachen en hier en daar een traantje geplengd.
Aan de enthousiaste reacties hebben we afgeleid dat het weer een geslaagde dag was!

Diny Veldhuisen

MfN registermediator