Volg mij  twitter-16x16  linkedin-16x16  facebook-16x16

Twitter feeds

04 april 2022 DinyVeldhuisen: RT @ivledder: Start pilot digitaal procederen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maa… 43 days ago from Twitter Web App

Rem op gedwongen verkoop huis met NHG

Rem op gedwongen verkoop huis met NHG

Banken mogen huizen waarop nationale hypotheekgarantie rust minder snel verkopen als de eigenaren in financiële problemen raken. De Stichting Nationale Hypotheek Garantie heeft de regels flink aangescherpt: zodra de verkoopprijs van een huis 5 procent onder de marktwaarde ligt, moet de bank om toestemming vragen.

De NHG wil met de hardere regels verliezen op woningen beperken. In 2012 deden 3549 huishoudens een beroep op de garantieregeling, 75 procent meer dan in 2011. Dat kost het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat de NHG uitvoert per woning 34.000 euro.

De forse toename komt door de almaar dalende huizenprijzen. In het Waarborgfonds zit 785 miljoen euro. Om te voorkomen dat dat bedrag te snel opgaat, probeert de stichting het aantal executieveilingen steeds meer te beperken. Op een gedwongen veiling levert een huis namelijk 40 procent minder op dan bij gewone verkoop.
In plaats van te veilen, stuurt de NHG daarom aan op onderhandse verkoop. Inmiddels wordt nog maar 13 procent van de gedwongen te verkopen huizen geveild.

Bron: David Bremmer, Algemeen Dagblad d.d. 23 februari 2013

MfN registermediator