Volg mij  twitter-16x16  linkedin-16x16  facebook-16x16

Twitter feeds

04 april 2022 DinyVeldhuisen: RT @ivledder: Start pilot digitaal procederen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maa… 43 days ago from Twitter Web App

Familie 'bank van lening'

Crisis: familie steeds vaker ‘bank van lening’

 Hulpverleners adviseren afspraken te maken.

Nu de kredietverlening bij banken stokt, lenen steeds meer mensen geld bij familie, vrienden of bekenden, soms voor bedragen tot 25.000 euro. Dat leidt regelmatig tot problemen.

Want afspraken, als ze al worden gemaakt, komen maar zelden op papier bij dit soort informele leningen.
Naar een notaris of rechtsbijstandbureau rennen is niet meteen nodig, maar een lening inclusief de terugbetalingsregeling even op papier zetten is wel heel verstandig, aldus hulpverleners van allerlei slag. Maar juist dat gebeurt vaak niet. “Mensen vinden het vervelend om afspraken met vrienden, bekend en familieleden op papier te zetten en vertrouwen erop dat het allemaal wel goed komt,”aldus Kim van Fliert van juridisch dienstverlener DAS. Met twintig kantoren verspreid over het land, maakt DAS steeds vaker mee dat niet-terugbetaling tot grote familiale ellende leidt.

Bij het Nibud herkennen ze dat. “Voor veel ouders is het heel moeilijk om nee te zeggen als bij hun kinderen gas, licht en water dreigen te worden afgesloten,”aldus woordvoerster Gabriëlla Bettonville. “Maar als die kinderen nergens anders meer terecht kunnen, is hun probleem echt al heel groot. Ons advies is altijd: niet doen. Je lijkt ze te helpen, want ze kunnen in hun huis blijven wonen, maar je helpt ze meer door ze naar de schuldhulpverlening in hun gemeente te sturen.”
DAS heeft geen cijfers, maar maakt steeds vaker mee dat beschroomde schuldeisers in een te laat stadium juridische bijstand zoeken. “Zolang er geen faillissement is, proberen wij de afspraken alsnog vast te leggen en een terugbetalingsregeling te treffen,”aldus Olav Wagenaar van DAS. “Vaak lukt het om toch nog tot een oplossing te komen, omdat iedereen de rechter er liever buiten houdt.”

“Maar dan moet het geld er wel zijn”, aldus Van de Fliert. Zij loopt regelmatig tegen zaken aan waar de schuldeiser, bijvoorbeeld door baanverlies, zijn geld zelf nodig heeft en het er dan niet is. Bovendien gaat het vaak om forse bedragen. Van de Fliert: “We zien eerder bedragen van 25.000 dan van 1500 euro.”
Ook Joke de Kock van de Nederlandse Vereniging van Kredietbanken ziet de crisis en de terughoudendheid van banken om geld te lenen weerspiegeld in een groeiend aantal familiale leningen.

“Vroeger hadden mensen een krediet van 15.000 euro nodig en leenden ze 20.000 om met die vijf nog wat extra te doen, of ze leenden consumptief op hun hypotheek. Banken zijn daar nu veel strikter in. Maar dat het nu moeilijker is om krediet te krijgen wil natuurlijk niet zeggen dat de geldbehoefte er niet meer is.”
Soms zijn er nog andere redenen om niet naar een officiële kredietverstrekker te stappen, aldus Olav Wagenaar van DAS. “De bank registreert schulden en dat kan je weer parten spelen bij een hypotheekaanvraag.”

Volgens Joke de Kock kunnen krap bij kas zittende consumenten zich veel ellende besparen door gewoon bij de gemeentelijke kredietbank aan te kloppen. “Wij blijven hoe dan ook uitlenen. Als iemand een nieuwe wasmachine nodig heeft en in het budget is ruimte voor aflossing, is er bij ons geen probleem.

Bron: Frans Boogaard, Algemeen Dagblad 21 februari 2012

MfN registermediator