Volg mij  twitter-16x16  linkedin-16x16  facebook-16x16

Twitter feeds

04 april 2022 DinyVeldhuisen: RT @ivledder: Start pilot digitaal procederen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maa… 43 days ago from Twitter Web App

Je kind opvoeden met je ex: het kan ook goed gaan

Petra Vollinga schrijft boek over co-ouderschap

Je kind opvoeden met je ex: het kan ook goed gaan

Co-ouders moeten aardig zijn tegen elkaar. Petra Vollinga weet er alles van. Ze scheidde vijf jaar geleden van tv-presentator Rob Kamphues en schreef een vrolijk zelfhulpboek. 'Koop alles dubbel. Dat scheelt veel stress.'

Het allerallerallerbelangrijkste wat een scheidende vader of moeder moet leren? Petra Vollinga (41) hoeft niet na te denken: op je tong bijten, je ego opzij zetten en vervolgens alleen maar doen wat goed is voor je kind, vertelt ze op het terras van haar woonboot. "Ik ken té veel voorbeelden van ouders die elkaar het leven zuur maken. En de kinderen? Die zijn de pineut."

Petra Vollinga weet waarover ze spreekt: vijf jaar geleden gingen zij en tv-presentator Rob Kamphues uit elkaar. Een heftige periode, maar vanaf moment één hadden haar ex en zij een gemeenschappelijk doel: zorgen dat ze het beste deden voor hun kinderen Bo en Mees (toen 3 en 6).

Het grote co-ouder (doe) boek dat ze op basis van haar ervaringen schreef, is er voor alle vaders en moeders die het ouderschap willendelen na hun scheiding. "Er waren wel boeken over dit onderwerp maar die waren erg serieus. Dat sprak mij niet aan. Het moest een nuchter boek worden."

Het is een actueel onderwerp dat Vollinga aansnijdt. Elk jaar zijn er 60.000 stellen met kinderen die scheiden en een groeiend percentage kiest voor het co-ouderschap. "Tien jaar geleden was dat nog 5 procent, nu 20.”

Vollinga zit vol praktische adviezen. Bijvoorbeeld: sta toe dat je kin­deren een foto van je ex in de kamer hangen zodat zij hem of haar niet hoeven te missen. Gouden tip: koop alles dubbel, kleding, speelgoed en boeken. "Als het een hoop stress scheelt om tien paar extra sokken te kopen, doe dat dan gewoon! En koop knuffels dubbel. Dan past die knuffel op de kamer als je kind bij de andere ouder is."

Er valt genoeg te lachen in het praktische zelfhulpboek: naast interviews met deskundigen is er ruimte voor luchtigheid. Ook is er een lijst met tien geboden. Een ervan is Get a life!. "Dat is heel belangrijk, want als co-ouder ben je vaker alleen. En als je tegen je kinderen gaat zeggen hoezeer je·ze mist als ze bij papa zijn, hoe moeilijker je het voor hen maakt.”

Eén bladzijde heeft ze zwart gelaten. Ze grinnikt. "Daar heb ik bij gezet: 'Geeft niks, morgen weer een dag'. Soms voel je je gewoon niet goed, dat kun je beter gewoon accepteren.”

Co-ouder worden is niet voor iedereen weggelegd. "Het kán soms niet. Bijvoorbeeld als een van de ouders psychische problemen heeft of als er geen afspraken te maken vallen.” Scheiden is bijna nooit ideaal voor de kinderen, is de heilige overtuiging van Vollinga. "Ouders moeten bij elkaar blijven. Punt. Tenzij het echt, ècht niet anders kan."

Zelf is ze tevreden over de manier waarop het nu gaat, al wil ze geen details van haar eigen scheiding kwijt. "We hebben het redelijk goed gedaan, maar ik heb wel bijgeleerd tijdens het schrijven van het boek.” Zo blijkt uit alle gesprekken met deskundigen dat je nooit lelijke dingen over je ex moet zeggen tegen je kind. ;,En dan bedoel ik: niets, ook geen veelbetekenende blikken of gesnuif. Het kind is een deel van beide ouders. Zo voelt een kind dat ook. Dus als jij iets lelijks zeg over hun vader, dan zeg je eigenlijk dat een deel van het kind niet goed is.”

Les nummer 1 draait om het vermijden van conflicten tussen de voormalige geliefden. "Speel desnoods af en toe toneel. Voor ons werkte het heel goed om te mailen over de dingen waarvan we echt last hadden. Dat waren soms heftige briefwisselingen, maar door de vorm heb je toch wat meer afstand en kun je rustig nadenken over wat je kwijt wilt.'

Bron: Ellen den Hollander, Algemeen Dagblad 18 april 2011

MfN registermediator