Volg mij  twitter-16x16  linkedin-16x16  facebook-16x16

Twitter feeds

04 april 2022 DinyVeldhuisen: RT @ivledder: Start pilot digitaal procederen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding. Digitaal procederen is vooralsnog vrijwillig, maa… 43 days ago from Twitter Web App

Gekraakt door ruziënde ouders

Sire start een campagne, waarin aandacht wordt gevraagd voor de situatie van kinderen bij een scheiding. De filmpjes tonen kinderen met teksten als: Als je naar je vader gaat kun je er blijven. En: Je moeder maakt ons kapot.

Gekraakt door ruziënde ouders

Hoe desastreus een slechte scheiding kan uitpakken, bleek toen een 12-jarige Belgische jongen deze week zelfmoord pleegde. Hij kon de ruzies van zijn ouders niet meer aan. Sire begon gisteren een campagne om aandacht te vragen voor kinderen in een scheiding.

Zijn ouders ruzieden eindeloos. Ze vlogen elkaar in. de haren, jarenlang, en hij zag het niet meer zitten. Een 12-jarige jongen uit het Belgische Tienen pleegde dinsdagavond zelfmoord. In een afscheidsbrief gaf hij aan de vele ruzies niet meer aan te kunnen. Hij hing zichzelf op.
Het is een extreme daad om zo heftig op een scheiding te reageren. Het geeft wel pijnlijk scherp aan hoezeer kinderen kunnen lijden onder een scheiding, zegt familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt. Uit haar eigen praktijk weet ze hoe diep een scheiding kin¬deren kan raken. "Scheidingen kunnen ernstige problemen veroorzaken bij kinderen. In dit geval zo erg dat een jongen besloot zichzelf maar op te heffen.

Kwetsende teksten over de andere ouder laten bij een kind letterlijk en figuurlijk krassen in de ziel achter, zo laat de nieuwe Sire-campagne zien. 'Waardeloos, net als je moeder”, “Je moeder maakt ons kapot”. “Als je nu naar je vader gaat, dan kun je daar blijven” zijn enkele van de grievende teksten die meisjes en jongens in tv-spots zoge¬naamd op hun lichaam krijgen getatoeëerd.

Een blijvende beschadiging is mogelijk, stelt Else-Marie van den Eerenbeemt. "Deze kinderen geloven vaak niet meer in de liefde. Ze lopen het gevaar om in een gespleten situatie terecht te komen. Ik heb ooit een kind horen zeggen: “Ik leef in een vacuüm. Het lijkt wel of ik Zwitserland ben, neutraal gebied.”
Al word je 80, een scheiding draag je altijd mee. Al zijn je ouders allang dood. "Een vrouw van 87 zei een keer tegen me dat ze geen foto van haar vader in de kamer durfde te zetten. Omdat haar moeder dat verschrikkelijk zou vinden."
Elk jaar zijn 70.000 kinderen betrokken bij een scheiding. Van hen geeft een op de zeven aan dat het contact met een van de ouders slecht is, zo blijkt uit het onderzoek dat voor Sire is verricht voor de nieuwe campagne. Het leeuwendeel van de kinderen, zeventig procent, geeft aan nadelige gevolgen van een scheiding te ondervinden. Ze krijgen problemen op school, voelen zich gedeprimeerd en vinden het moeilijk om relaties aan te gaan.
Zelf zouden kinderen van gescheiden ouders het graag beter doen dan hun ouders, zo gaven ze aan in de enquête naar aanleiding van de Sire-campagne. "Ik zou betere afspraken maken” zegt een respondent. "Ik zou kinderen op de allereerste plaats zetten," reageert de ander. Of: "Normaal uit elkaar gaan, zodat beide ouders betrokken blijven bij de opvoeding.”

Hoe het beter kan, blijkt uit het contract dat therapeut Van den Eerenbeemt ouders én kinderen laat ondertekenen. Hierin geven de ouders aan dat hun huwelijk eindigt, dat dat niet de schuld is van het kind en dat zij hun huwelijk niet tot een succes kunnen brengen, maar dat ze beloven de zorg voor de kinderen te zullen voortzetten.
Betrek je kinderen niet bij de scheiding, is de boodschap van Petra Vollinga, auteur van het Grote Co-ouder Doeboek. "Ik heb net huilend naar het filmpje van Sire zitten kijken. Echt afschuwelijk wat zogenaamde 'Grote Mensen' hun kinderen aandoen. Grow up, echt. Als je groot genoeg bent om kinderen op de wereld te zetten, ben je het ook aan diezelfde kinderen verplicht om je volwassen te blijven gedragen als je uit elkaar gaat. Bijt op je tong, slik je ego in en doe in godsnaam wat goed is voor je kind.”
"Kinderen zijn altijd het beste af in een situatie waarin er geen conflicten zijn. Dus als dat betekent dat ze bij één van de ouders wonen, ook goed. Als er maar rust is.”

Bron: Ellen Den Hollander, Algemeen Dagblad 29 april 2011

www.kinderenineenscheiding.nl

MfN registermediator